Mirosław Uziembło

prawnik - Menedżer

Prezes Fundacji Pomocy Twoja Latarnia, absolwent wydziału Prawa i Administracji UMK w Toruniu oraz Wydziału Finansów i Rachunkowości WSB w Toruniu. Od 2018 roku aplikant radcowski przy OIRP w Toruniu.
[Więcej >>>]

Co drugi stolik w gastronomii? Niekoniecznie!

Mirosław Uziembło16 października 20202 komentarze

I znowu witamy w gastronomii lockdown, ale tym razem w wersji mini.

Po raz kolejny dotyka branżę gastronomiczną mocne obostrzenie.

Po pierwsze czas prowadzenia działalności:

Do odwołania prowadzenie przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca
2018 r. – Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty działalności polegającej na przygotowywaniu
i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru
potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie
56.10.A) oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności
w podklasie 56.30) jest dopuszczalne od godziny 6.00 do godziny 21.00

Po drugie obowiązek noszenia maseczek przez gości i personel:

klienci realizowali obowiązek zakrywania ust i nosa, o którym mowa w § 27 ust. 1, do czasu zajęcia
przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje

obsługa realizowała obowiązek zakrywania ust i nosa, o którym mowa w § 27 ust. 1.

Po trzecie co drugi stolik LUB przegroda

To ważne, bo w eter poszła informacja o wyłączeniu co drugiego stolika tymczasem w rozporządzeniu wyraźnie napisano:

klienci zajmowali co drugi stolik, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co naj-
mniej 1 m, licząc od powierzchni stolika;

Całość rozporządzenia znajdziecie tutaj:

https://dziennikustaw.gov.pl/D2020000182901.pdf

{ 2 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Iwo Klisz 18 października, 2020 o 00:22

Bardzo ciekawe praktyczne spostrzeżenia. Faktycznie jest to alternatywa, z której z pewnością skorzysta wiele lokali gastronomicznych. Problem jednak w tym, że każde z tych rozwiązań generuje ogromne koszty. Niestety, ale trzeba się liczyć z tym, że wiele lokali nie przetrwa tej próby.

Odpowiedz

Mirosław Uziembło 19 października, 2020 o 10:13

Dokładnie, ale czy te koszty muszą być znowu takie ogromne?
Ciężko odnaleźć jakąś konkretną prawną definicję słowa „przegroda”, więc czy nie można by poprostu powiesić firan między stołami?
Ale co racja to racja, wiele lokali nie przetrwa tej próby. Choć roztargniony ustawodawca chyba przez przypadek uchylił ograniczenie do 1 osoby na 4m2…

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Publikując komentarz przekazujesz mi swoje dane osobowe, w tym imię i nazwisko, pseudonim, numer IP, swój adres e-mail i ewentualnie adres strony internetowej. Podanie tych danych jest dobrowolne, ale bez ich przekazania nie będę mógł odpowiedzieć na Twój komentarz. Widoczny na stronie będzie wyłącznie podpis, data opublikowania komentarza oraz ewentualnie adres podanej przez Ciebie witryny internetowej.

Administratorem Twoich danych osobowych stanie się Doradca Prawny Mirosław Uziembło. Twoje dane osobowe będą przeze mnie przetwarzane wyłącznie w celu udzielenia odpowiedzi na przesłaną wiadomość. Szanuję Twoją prywatność – Twoje dane nie będą przekazywane do innych podmiotów, za wyjątkiem podmiotu obsługującego niniejszy formularz oraz moją pocztę e-mail. Nie będę ich przechowywać dłużej niż przez 1 miesiąc – po tym okresie zostaną usunięte.

W każdym czasie możesz się również zwrócić do mnie z żądaniem sprostowania, usunięcia swoich danych, sprzeciwu wobec przetwarzania, przeniesienia do innego podmiotu lub ograniczenia ich przetwarzania – wystarczy, że napiszesz wiadomość na adres: prawnikdlakonsumenta@gmail.com Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. b rozporządzenia ogólnego o przetwarzaniu danych osobowych (RODO). Jeżeli według Ciebie Twoje dane są przetwarzane nieprawidłowo, masz prawo złożenia skargi do Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: